Wednesday, July 20, 2011

Shutter speed @ Kelajuan shutter


Dalam fotografi, kelajuan shutter adalah satu istilah umum yang digunakan untuk membincangkan masa pendedahan, yang panjang berkesan masa shutter satu kamera ini adalah terbuka. Pendedahan jumlah adalah berkadar dengan masa pendedahan ini, atau tempoh cahaya yang mencapai itu filem atau sensor imej.

Pengenalan
Dalam kamera masih, kelajuan shutter jangka mewakili masa pengatup kekal terbuka apabila mengambil gambar. Bersama-sama dengan aperture lensa (juga dikenali sebagai nombor f), ia menentukan jumlah cahaya yang sampai kepada filem atau sensor. Konvensional, pendedahan diukur dalam unit nilai dedahan (EV), kadang-kadang dipanggil berhenti, mewakili mengurangkan separuh atau menggandakan pendedahan.
Dibahagikan dengan kombinasi kelajuan shutter dan aperture boleh memberikan pendedahan yang sama: mengurangkan separuh kelajuan shutter beregu pendedahan (1 EV lagi), sambil menggandakan aperture (mengurangkan separuh nombor) meningkatkan pendedahan oleh faktor 4 (2 EV). Atas sebab ini, bukaan standard berbeza oleh √ 2, atau kira-kira 1.4. Oleh itu, pendedahan dengan kelajuan shutter 1 / 250 dan f / 8 adalah sama dengan 1 / 500 s f/5.6, atau 1 / 125 s dan f/11.
Selain kesannya terhadap pendedahan, kelajuan shutter mengubah cara pergerakan muncul dalam gambar. Kelajuan shutter yang sangat pendek boleh digunakan untuk membekukan subjek bergerak pantas, misalnya di acara-acara sukan. Kelajuan shutter yang sangat panjang digunakan untuk sengaja mengaburkan subjek yang bergerak untuk kesan artistik. Kali pendedahan ringkas kadang-kadang dipanggil "pantas", dan kali pendedahan yang lama "lambat". Pelarasan kepada aperture mengawal kedalaman medan, julat jarak di mana objek acceptably tajam; pelarasan yang perlu dibayar pampasan oleh perubahan dalam kelajuan shutter.
Pada hari-hari awal fotografi, kelajuan shutter yang tersedia tidak standard, walaupun satu turutan yang biasa mungkin telah s 1 / 10, 1 / 25, 1 / 50 s 1 / 100 s 1 / 200 s 1 / 500 s. Berikutan penerimaan pakai seragam yang mewakili aperture supaya setiap langkah yang besar betul-betul dua kali ganda atau separuh jumlah cahaya memasuki kamera (f/2.8, f / 4, f/5.6, f / 8, f/11, f/16 , dll), seragam 02:01 skala yang digunakan untuk kelajuan shutter supaya membuka satu bukaan menghentikan dan mengurangkan kelajuan shutter oleh satu langkah mengakibatkan pendedahan serupa. Standard yang dipersetujui untuk kelajuan shutter adalah seperti berikut:


• 1 / 1000 s • 1 / 500 s • 1 / 250 s • 1 / 125 s • 1 / 60 s • 1 / 30 s • 1 / 15 s • 1 / 8 s • 1 / 4 s • 1 / 2 s • 1 s


  • roda pin gambar di tiga kelajuan shutter yang berbeza
Dengan skala ini, setiap kenaikan kira-kira dua kali ganda jumlah cahaya (masa yang lebih lama) atau bahagian (masa yang lebih singkat).

Bidai kamera biasanya termasuk satu atau dua setting yang lain untuk membuat pendedahan yang sangat panjang:

    * B (mentol) menyimpan pengatup terbuka kerana selagi Siaran pengatup diadakan.
    * T (untuk masa) menyimpan pengatup terbuka sehingga pembebasan pengatup ditekan lagi.

Keupayaan jurugambar untuk mengambil imej tanpa kabur ketara oleh pergerakan kamera adalah satu parameter penting dalam pilihan kelajuan shutter mungkin yang paling perlahan untuk kamera mudah alih. Panduan kasar yang digunakan oleh jurugambar 35 yang paling mm bahawa kelajuan shutter yang paling perlahan yang boleh digunakan dengan mudah tanpa banyak kabur kerana kamera goncang kelajuan shutter yang berangka yang terdekat untuk panjang lensa tumpuan. Sebagai contoh, untuk kegunaan pegang tangan kamera dengan lensa normal 50 mm 35 mm, kelajuan shutter yang terdekat adalah 1 / 60 s. Peraturan ini boleh ditambah dengan pengetahuan permohonan bertujuan untuk gambar, imej yang dimaksudkan untuk pembesaran yang ketara dan tontonan CloseUp akan memerlukan kelajuan shutter yang lebih cepat untuk mengelakkan kabur jelas. Melalui amalan dan teknik khas seperti perembatan kamera, lengan, atau badan untuk mengurangkan pergerakan kamera lagi kelajuan shutter boleh digunakan tanpa kabur. Jika kelajuan shutter terlalu lambat untuk memegang tangan, sokongan kamera, biasanya tripod, mesti digunakan. Penstabilan imej sering boleh membenarkan penggunaan kelajuan shutter 3-4 berhenti perlahan (pendedahan 8-16 kali lebih lama).

Keutamaan shutter merujuk kepada mod rakaman yang digunakan dalam kamera semi-automatik. Hal ini membolehkan jurugambar untuk memilih penetapan kelajuan shutter dan membenarkan kamera untuk menentukan aperture yang betul. Ini kadang-kadang dirujuk sebagai Shutter Speed ​​Auto Pendedahan Prioriti, atau TV (nilai semasa) mod.


Bunga api yang bergerak dalam gerakan membulat dengan masa pendedahan 4 saat. Ini adalah satu contoh lukisan Light. Kelajuan shutter adalah salah satu daripada beberapa kaedah yang digunakan untuk mengawal jumlah cahaya yang direkodkan oleh sensor digital kamera atau filem. Ia juga digunakan untuk memanipulasi kesan visual imej akhir di luar kilauan.


Imej-imej yang diambil dengan kelajuan shutter yang lebih rendah sembah rasa visual pergerakan. Pendedahan masa 3 saat. Kelajuan shutter yang lebih perlahan yang sering dipilih untuk mencadangkan pergerakan dalam gambar yang masih subjek yang bergerak. Kelajuan shutter yang berlebihan cepat boleh menyebabkan subjek yang bergerak kelihatan unnaturally beku. Sebagai contoh, seseorang yang berjalan boleh ditangkap dengan kedua-dua kaki di udara dengan petunjuk semua gerakan yang hilang dalam masa beku. Apabila kelajuan shutter yang lebih perlahan dipilih, masa yang lebih lama berlalu dari saat shutter terbuka hingga ke saat ia menutup. Lebih banyak masa untuk pergerakan dalam mata pelajaran itu direkodkan oleh kamera. Pengatup sedikit perlahan kelajuan akan membolehkan jurugambar untuk memperkenalkan unsur kabur, sama ada dalam mata pelajaran, di mana, dalam contoh kita, kaki, yang unsur terpantas bergerak dalam kerangka, mungkin kabur manakala selebihnya masih tajam; jika kamera panned untuk mengikuti subjek yang bergerak, latar belakang menjadi kabur manakala subjek kekal tajam. Titik tepat di mana latar belakang atau tertakluk akan mula untuk mengaburkan bergantung kepada kadar di mana objek itu bergerak, sudut bahawa objek bergerak berhubung dengan kamera, tetapi jarak dari kamera dan panjang fokus kanta dalam berhubung dengan saiz sensor digital atau filem. Apabila kelajuan shutter yang lebih perlahan, lebih daripada separuh tahun kedua, digunakan di air yang mengalir, gambar akan mempunyai penampilan hantu putih mengingatkan daripada kabus. Kesan ini boleh digunakan dalam fotografi landskap. Pecah Zoom adalah teknik yang memerlukan perubahan panjang fokus kanta zum semasa pendedahan yang lebih lama. Dalam masa ini bahawa shutter dibuka, kanta adalah dizum, mengubah panjang fokus semasa pendedahan. Pusat imej kekal tajam, manakala butir-butir dari dari borang pusat kabur jejari, yang menyebabkan kesan visual yang kuat, memaksa mata ke pusat imej.
Senarai berikut menyediakan gambaran keseluruhan penggunaan yang sama fotografi untuk kelajuan shutter standard.
• 1 / 16000 s: Kelajuan terpantas yang terdapat di kamera DSLR. (Canon EOS 1D, Nikon D1, D1X, dan D1H)
• 1 / 8000 s: kelajuan terpantas dalam pengeluaran kamera SLR sebagai tahun 2009. Digunakan untuk mengambil gambar tajam mata pelajaran yang sangat cepat, seperti burung atau pesawat, di bawah keadaan pencahayaan yang baik, dengan beberapa ISO 1,000 atau lebih dan kanta besar bukaan.
• 1 / 4000 s: Kelajuan terpantas yang terdapat dalam kamera SLR pengguna pada 2009. Digunakan untuk mengambil gambar yang tajam mata pelajaran yang cepat, seperti atlet atau kenderaan, di bawah keadaan pencahayaan yang baik dan dengan setting ISO sampai 800.
• 1 / 2000 dan 1 / 1000 s: Digunakan untuk mengambil gambar yang tajam mata pelajaran sederhana laju di bawah keadaan pencahayaan biasa
• 1 / 500 s 1 / 250 s: Digunakan untuk mengambil gambar orang dalam gerakan yang tajam dalam situasi harian. 1 / 250 s kelajuan terpantas yang berguna untuk panning, ia juga membolehkan untuk aperture yang lebih kecil (sehingga f/11) dalam gerakan pukulan, dan dengan itu bagi kedalaman yang lebih besar bidang


  •  Gambar bunga api yang saya tembak semasa Pesta Bunga Floria Putrajaya 2011

  • Dengan menggunakkan camera model Nikon D90
  • F-stop :  f14   iso speed : ISO 200 exposure time : 30 seconds
Perjalanan berputar-main pada waktu  malam di SFGAm pada masa pendedahan sebanyak 0.8 Seconds.
• 1 / 125 s: ini kelajuan, dan orang-orang yang yang lebih perlahan, tidak lagi berguna untuk gerakan beku. 1 / 125 s digunakan untuk mendapatkan lebih mendalam bidang dan ketajaman keseluruhan dalam fotografi landskap, dan juga sering digunakan untuk panning tembakan.
• 1 / 60 s: Digunakan untuk panning pukulan, untuk imej-imej yang diambil di bawah keadaan pencahayaan yang malap, dan untuk potret cahaya yang tersedia
• 1 / 30 s: Digunakan untuk subjek panning yang bergerak lebih perlahan daripada 30 batu per jam (48 km / h) dan untuk fotografi sedia cahaya. Imej-imej yang diambil pada ini dan perlahan kelajuan biasanya memerlukan tripod atau sokongan kamera lain untuk menjadi tajam.
• 1 / 15 s dan 1 / 8 s: ini dan perlahan kelajuan berguna untuk selain daripada gambar-gambar panning tembakan di mana gerakan kabur kerja untuk kesan yang sengaja, atau untuk mengambil gambar subjek bergerak yang tajam di bawah keadaan pencahayaan yang buruk dengan kamera tripod disokong
• 1 / 4, 1 / 2 s 1 s: Juga terutamanya digunakan untuk kesan gerakan kabur dan / atau fotografi cahaya rendah, tetapi hanya praktikal dengan kamera tripod disokong
• B (mentol) (1 minit untuk beberapa jam): Digunakan dengan kamera mekanikal tetap dalam astrophotography dan untuk kesan-kesan khas tertentuPengatup formula sinematografi
Putaran cakera pengatup

Kamera wayang gambar yang digunakan dalam sinematografi filem tradisional menggunakan shutter mekanikal berputar. Putaran pengatup serentak dengan filem ditarik melalui pintu gerbang, dengan itu kelajuan shutter adalah fungsi frame rate dan sudut shutter.

Jika E = kelajuan shutter (salingan masa pendedahan dalam saat), F = bingkai sesaat, dan S = sudut pengatup:

 
Dengan sudut pengatup tradisional 180 ° filem terdedah untuk 1 / 48 kedua pada 24 frame / s. [14] Untuk mengelakkan kesan gangguan cahaya apabila merakam di bawah lampu tiruan atau apabila menembak skrin televisyen dan monitor komputer, 1 / 50 s (172,8 °) atau 1 / 60 s (144 °) pengatup sering digunakan.

Kamera video elektronik tidak mempunyai bidai mekanikal dan membenarkan menetapkan kelajuan shutter secara langsung dalam unit masa. Kamera video profesional sering membenarkan memilih kelajuan shutter dari segi sudut shutter dan bukannya unit masa, terutama orang-orang yang mampu overcranking atau undercranking.


3 comments:

  1. perrggghh!!!!!!! maju hangat. Maen shutterrrrr...

    ReplyDelete
  2. study formula yang aku bagi tuhhh..

    ReplyDelete